08 april, 2013

Opskrift på konfirmationskage

Til min venindes datters konfirmation blev jeg bedt om at lave en kage. Den skulle være både konfirmations- og fødselsdagskage, fordi konfirmanden havde fødselsdag to dage efter selve konfirmationsdagen. Der skulle være nok kage til ca. 50 pers. og så skulle den passe til et sølv/hvidt tema. Jeg fejlkalkulerede en smule på personantallet - der var lidt for meget kage. Denne opskrift er altså nærmere til 60-70 pers.

Jeg købte en justerbar firkantet bagering hos Specialkøbmanden på Gl. Kongevej for 189,- (kan også købes hos choko-laden.dk for 149,- men jeg havde ikke tid til at vente på den) De fleste ting fra Specialkøbmanden kan faktisk købes billigere hos choko-laden.dk. Formen er smart, fordi den kan justeres i størrelsen, og så kan man både bage i den og samle kagen i den efterfølgende. Som du kan se på billedet herunder, så har jeg sat bageringen på et stykke bagepapir, som jeg så har foldet op om siderne og sat fast med papirclips. Det fungerede perfekt.


OBS - LÆS HELE VEJLEDNINGEN INDEN DU GÅR I GANG!
 



Bundene er mandelbunde. Hvis du vil have smag af andre nødder, skifter du bare mandlerne ud med fx valnødder eller hasselnødder - eller laver en blanding.

Opskrift til en portion - til denne kage har jeg brugt 3 portioner

5 Æg

250 gram sukker
200 gram mandler (du kan selvfølgelig også bruge andre nødder eller blande dem)
125 gram mel
2 tsk. bagepulver

Fremgangsmåde
  1. Pisk de hele æg og sukkeret tykt og skummende.
  2. Mal nødderne i en multihakker eller kom dem i blenderen.
  3. Bland de malede nødder med mel og bagepulver og vend dem i med let hånd.
  4. Bages ved 200 grader i ca. 18-20 minutter (bagetid ved 3 portioner - ca. 60 min.) Læg evt. et stykke stanniol over kagen, hvis den bliver meget mørk på toppen. Jeg lagde et stykke på efter ca. 20 min.)
  5. Lad bunden blive helt kold inden du skærer den igennem.



Når dejen er blandet, hældes den i bageringen, der fungerer som bageform her.
 



Når kagen kommer ud af ovnen, ser den nogenlunde sådan ud.




Fjern kagen fra bageringen og skær toppen af, så den er helt lige.







Flæk kagen så du får 3 lige tykke bunde.




Læg nu den bund, der var øverst - tilbage i bageringen, som du har vasket af. Nu kan du begynde at lave fyldet og herefter samle kagen i bageringen. Det er en god ide at bruge bageringen, fordi du så slipper for, at fyldet løber ud mens det stivner.




Til fyldet skal du bruge

2 x ½ liter piskefløde
2 x flødestivelse/fromagepulver fra Specialkøbmanden eller andre steder.

Det smarte ved flødestivelse er, at det ikke er fyldt med en masse kemi (dog er der konserveringsmiddel i) Smagsstofferne er naturlige, det får flødeskummet til at blive fromageagtigt, ligesom når du bruger husblas, men er meget nemmere at arbejde med. Det fås i et utal af smagsvarianter, og så er det til at betale. Jeg valgte chokolade til det nederste lag og blodappelsin til det øverste.

Start med at piske flødeskummet stift. Pisk derefter flødestivelsespulveret med vand, som det angives på pakken, og vend så flødeskummet forsigtigt i flødestivelsen.













Jeg puttede forresten også en halv plade hakket, god, mørk chokolade i chokoladefyldet, for at give lidt knas. Nå, fyld så fyldet i bageringen, og jævn det ud. Læg endnu en bund på - HUSK at den bund, der lå i bunden, da den blev bagt, skal lille i toppen nu - med bunden opad! Dette fordi det så er meget nemmere at få kagen til at se flot ud, når der kommer opsmøring og fondant på.










Så skal nr. 2 fyld laves og smøres på.
 






OG - så skal den sidste bund (som jo er bunden fra før - med bunden opad) på som låg. Tadaaaa! Nu skal hele dynen i køleskab, og her er det nok værd at nævne, at du INDEN du går i gang med kagen, skal sørge for dels at kagen kan være i køleskabet (det kunne min heldigvis) OG at fadet den står på, kan være i køleskabet (det kunne mit så ikke, så jeg måtte lave pandekagevending af kage til et fad og dernæst tilbage på et andet fad, før det lykkedes). Lad kagen stå mindst et par timer og gerne natten over i køleskab, så cremerne kan nå at sætte sig.




Tag nu kagen ud og fjern bageringen. Det er her du bliver glad for flødestivelsen, for nu kan du nemlig smøre kagen op, uden at fyldet flyder ud. Opsmøringen skal på for at fjerne ujævnheder og gøre kagen glat og pæn, så fondanten lægger sig flot udenpå.

Opskrift på smørcreme - jeg lavede 1½ portion, men skulle nok have brugt 2.

150 g. smør

250 g. flormelis
1 tsk. vanilleessens
2 - 3 spsk. meget varmt vand (ønskes blødere smørcreme tilsættes lidt mere vand - meget lidt af gangen.)

Fremgangsmåde
  1. Tag smørret ud af køleskabet og lad det få stuetemperatur.
  2. Del de 150 g. i mindre stykker og rør det blødt med flormelissen. Tilsæt lidt af gangen, så massen bliver jævn uden klumper.
  3. Tilsæt vanilleessens og varmt vand og rør jævn.

Cremen skal være forholdsvis tyk/stiv, så den er lidt sej at smøre med, så får du det flotteste resultat.




Nu skal fondanten så på. Jeg købte et kilo hos Specialkøbmanden. Du kan også lave det selv - det kan du læse om i mit bryllupskageindlæg. Jeg rullede hele portionen ud, så jeg var sikker på, at der var nok. Fondanten kan godt være temmelig hård til at starte med. Et godt lille fif her er at dele portionen i to og smide dem i mikroovnen i ca. 20 sekunder hver. Så bliver den blødere at arbejde med og altså nemmere at rulle ud.

Husk at måle din kage fra bunden af den ene side til bunden af den anden: sidehøjde + bredde + sidehøjde og igen sidehøjde + længde + sidehøjde. Så ved du hvor stort du skal rulle fondanten ud. Jeg brugte et glat underlag, som jeg dryssede med flormelis. Tjek undervejs, at fondanten ikke hænger fast.




Når fondanten er tilpas stor og ca. 3 mm i tykkelsen, skal du løfte den over på kagen. Rul den evt. om kagerullen eller før begge hænder ind under fondanten og bær den sådan.




Læg fondanten på kagen og form den til om hjørnerne. Her skal du være lidt forsigtig, så fondanten ikke sprækker. Det er en god ide at rulle fondanten hurtigt ud, så den ikke ligger for længe på bordet og tørrer. Det gør det nemlig sværere at forme den, når den kommer over på kagen. Form fondanten til på resten af kagen og skær det overskydende fondant af. Dette skal du senere bruge til dekoration. Der findes et utal af videoer på Youtube, der viser dig, hvordan man lægger fondant på en kage. Søg bare på fx Fondant cake.

Nu skal der bånd om kagen. Jeg valgte et ca. 2 cm bredt bånd, som jeg førte rundt om kagen ved bunden og hæftede med lidt smørcreme.







Herefter skal der pynt på. Jeg havde besluttet, at der skulle være sølvstjerner, så jeg fandt nogle flotte stjerner på Googles billedside, og printede dem ud. Så klippede jeg dem ud, og brugte dem som skabeloner på resten af fondanten, som jeg havde rullet tyndt ud. Du kan også bruge småkageudstikkere, hvis du ellers kan finde dem.




Herefter malede jeg stjernerne med spiselig sølvfarve fra Specialkøbmanden (det kan også købes på nettet). Drys lidt farve ud på en tallerken og dyp penslen i vand og så i farven. Lad stjernerne tørre, før du smører dem på bagsiden med lidt smørcreme og lægger dem på kagen.




En god ide kan være at printe nok stjerner ud til, at du kan lægge papirstjernerne på kagen først, så du kan se dit mønster og evt. rykke rundt på det. Når du er tilfreds, skifter du bare hver enkelt papirstjerne ud med en fondantstjerne, indtil mønsteret er færdigt.







Nu er kagen ved at være færdig. Hvis den "kun" var til konfirmation, ville jeg stoppe nu, men fordi den også skulle signalere 15-års fødselsdag, satte jeg også sølvfarvede lys i kagen. (Prøv selv at gætte, hvor de var købt?)




Sådan - et stk. meget flot (og ikke mindst tung!) kage til ca. 60 pers. med smag af nødder, chokolade og blodappelsin. Her dagen derpå kan jeg fortælle, at den var et stort hit til Idas konfirmation/fødselsdag ;-)




Rigtig god fornøjelse hvis du selv går i krig, og smid endelig en kommentar herunder, så bliver jeg så glad ;-)

Hello Africa

- tell me how you doing? Sådan lyder sangen, jeg ikke kan få ud af hovedet i disse dage. Ikke fordi jeg skal til Afrika - men fordi Livgarderen er taget derned. Han rejste søndag den 31. marts og skal være væk i et halvt år, med enkelte pauser (leaves) indlagt.

Vi har prøvet det før; Han har både været i Irak og i Kosovo. Det er efterhånden nogle år siden sidst, men jeg husker sjovt nok udmærket, hvordan det er at undvære ham så længe. Nå - fortsættelse følger vil jeg tro...




Foråret nærmer sig

NU er der ikke længe til, at jeg igen skal i gang med at planlægge, så og se ting gro i kolonihaven. For den ikke-have-glade person, kan det lyde som noget af det mest kedelige i verden, men for alle os havefreaks er det ganske enkelt vidunderligt!

I år bliver dog lidt anderledes på flere områder. For det første, så bliver vi boende på Frederiksberg i år, og tager kun i kolonihaven, når vejret er godt. De andre år har vi boet derude hele sommeren, men i år bliver altså anderledes. Dels fordi husbonden er udsendt til varmere himmelstrøg hen over sommeren, dels fordi jeg trænger til en flex-sommer med alt det gode fra både storby og landidyl.

For det andet, så har jeg besluttet mig for, ikke at gå amok i haveprojekter i år (held og lykke med det...) sådan som jeg ellers har for vane. Jeg vil lade det hele gro sådan lidt, som det har lyst til med lidt lugning hist og her og efter parolen "vi ser lissom, hvad der kommer op..." Køkkenhaven får lov at ligge brak (måske...), og diverse husprojekter bliver holdt på "need to do" i stedet for "nice to do".

Skal der så slet ikke ske noget derude i år, spørger du måske? Jo da - jeg kan jo ikke lade stå fuldstændig til, så jeg har planer om bl.a. at plante nogle nye roser. Det er egentlig ret sjovt, så glad jeg er blevet for blomster og specielt roser i de år, vi har haft kolonihaven. Jeg har læst MANGE havebøger de sidste fire år, og kan efterhånden tydeligt mærke, hvordan det kribler i fingrene efter at komme i gang med planteriet derude hvert forår. Men som sagt - jeg vil virkelig prøve at tage det roligt i år og nyde haven - mere end yde til den.


Ghita Renaissance roser
Rose - Ghita Renaissance

Min Livgarder af en mand (Javel!) har lidt svært ved at lade ukrudt være ukrudt. Det er som om han får kløe i militærperfektionen, og bare må luge! Det resulterer i nogle slemt afpillede bede, hvis jeg ikke passer på. Derfor forbeholder jeg mig retten til at gå helt i den anden grøft og være hippie-agtig hele sommeren. Måske er jeg så heldig, at nogle af de bonderoser m.m., som Livgarderen har ups-udryddet, har overlevet mod alle odds.

Jeg har også tænkt mig, at dette skal være året, hvor vi endelig finder den hængekøje, som vi har ledt efter i snart fem år! Tænk at det kan være så svært at finde en sort hængekøje med tværpind, der holder sig over jorden, når man lægger sig i den. Og nej - det er IKKE mig, der har taget på! Jeg har bare været uheldig med stofkvaliteten i de hængekøjer, jeg indtil nu har prøvet af. De er jo nærmest elastiske?! Har ellers et fint sted at hænge den, hvis det lykkes i år...

Lige omkring Skt. Hans vil jeg holde en "kom og hjælp mig-dag" i kolonihaven, hvor alle der har lyst, kan lægge vejen forbi og hjælpe med at klippe hæk + det løse. Livgarderen er jo som sagt udenlands, så jeg får brug for et par ekstra hænder til det hårde havearbejde. Til gengæld for knokleriet får de arbejdsomme så både hjemmelavet limonade, gode øl fra det lokale bryggeri Skovlyst og grillet alt-muligt, når vi er færdige.

Sidst men ikke mindst, så har jeg besluttet, at solen skal have en fremtrædende plads i kolonihaven i år. Den skal skinne fra først i maj til sidst i september, så kolonihaven fremstår fra sin allerbedste side hele sommeren. Aftale?

En rose så jeg skyde

Og en til, og en til, og en til - for jeg har fået det sådan med roser, at jeg ikke rigtig kan få nok. Jeg har læst en del havebøger efterhånden, og jeg er faldet for de smukke, de duftende, de klatrende og de buskede roser, fordi de på en både nem og forholdsvis hurtig måde, gør min kolonihave mere "mormor-agtig" og hyggelig.

Jeg har faktisk ikke så mange roser endnu, men dem jeg har er nøje udvalgt. Denne hedder New Dawn, og er en klatrerose, der hurtigt bliver 3 meter i højden/bredden. Det er min første rose, og billedet herunder er af en af de fine, svagtduftende roser, der sidste år klatrede op ad væggen på kolonihavehuset. New Dawn er remonterende, hvilket vil sige, at den blomstrer hele sommeren frem til frosten kommer i oktober/november måned. Den får masser af små knopper hele tiden, så der er virkelig gang i "blomstreriet".


New Dawn
Klatrerose - New Dawn - Foto: Mig

Jeg har også en Stanwell Perpetual buskrose. Den er egentlig købt som klatrerose - ved en fejl altså, så den skal flyttes til foråret, for den står helt forkert. På dens plads skal i stedet plantes en Gerbe rose, der både dufter og med tiden kamuflerer den grimme parabol.


Gerbe rose
Klatrerose - Gerbe Rose - Foto: Bo-groent.dk




Billedet herunder er af min Ghita Renaissance rose. Den er fantastisk. Den dufter meget kraftigt, og er meget smuk, og så vokser den hurtigt og passer rigtigt godt i mit halvskyggebed. Så godt faktisk, at jeg overvejer at købe 1-2 mere, så de virkelig kommer til at se ud af noget.


Ghita Renaissance bedrose
Buketkrose - Ghita Renaissance - Foto: Mig



Det sidste billede i dagens blogindlæg er også fra kolonihaven i sommer. Problemet er bare, at jeg simpelthen ikke kan huske, hvad det er for en rose? Det er uden tvivl en buskrose, og den dufter fantastisk, men hvad den hedder, kan jeg ikke huske - og min havenotesbog, hvor jeg noterer alt, jeg planter i haven, ligger - ja i haven selvfølgelig, så navnet må vente til jeg kommer derud igen. Med mindre, der er en af jer, der ved hvad den hedder...?