15 januar, 2013

Min drømmereol...

Jeg har, om ikke verdens grimmeste reol, så i hvert fald en, der sidst var cool, dengang "Colonial Style" var in. Det var vist engang i slut halvfemserne, tror jeg. Reolen er i Nyatoh (fake mahogny), klodset og passer slet ikke ind i min efterhånden meget "nordisk-stil"-agtige dagligstue med islandske fåreskind og kronhjort på væggen. Derfor skal den dø - og erstattes af en "gør-det-selv"-reol, der passer perfekt og præcist til væggen og til rummet.

Jeg har fundet lige den type reol, som jeg gerne vil have/lave - det er den på billedet herunder. Jeg skal bare lige have taget mig sammen til at kaste mig ud i projektet...

13 januar, 2013

Hyldeblomstsaft & Gelé

Der findes næsten ikke noget bedre end hjemmelavet hyldeblomstsaft. Det skulle da lige være hjemmelavet hyldeblomstgelé! Jeg lavede begge dele i sommer i kolonihaven og resultatet var yderst vellykket. 

Geleen er fantastisk sådan en sommermorgen på terrassen på ristet brød med ost, og saften er god både med almindeligt postevand og med danskvand i. I kan også fryse saften ned i isterningeposer - så er der til et glas hjemmelavet hyldeblomstsaft langt ind i vinteren.

Her er opskriften på hyldeblomstsaft...

Til ca. 1,5 liter færdig saft:
20-30 hyldeblomstskærme
2 økologiske citroner
2 spsk. citronsyre
650 g. sukker (evt. rørsukker)
1 l vand



1. Skyl og rens hyldeblomstskærmene, og læg dem lagvist med skiveskårne citroner i en stor gryde eller beholder med låg.
3. Bland citronsyren med sukkeret, og opløs blandingen i 1 liter kogende vand. Hæld sukkerlagen over skærmene, læg låg på gryden, og lad saften trække i køleskabet i 4 dage. Rør i saften med en træske hver dag.
4. Si saften, og hæld den på rengjorte flasker, der er skyllet i kogende vand med Atamon.

Og her er opskriften på hyldeblomstgelé...

40 friske hyldeblomstklaser
eller ca. 12 g tørrede hyldeblomster
2 tsk citronsyre
godt 1 l vand
1 brev gul melatin
750 g melis

Hyldeblomster og citronsyre udblødes i vandet og koges ca 15 minutter. Saften sies fra og måles, der skal være 1 liter. Saften bringes i kog og tilsættes melatin under omrøring. Koges 1 minut. Sukkeret røres i lidt efter lidt. Bringes atter i kog - så hele overfladen bobler. Koges godt igennem yderligere 1 minut. Fjernes fra varmen, skummes og hældes i skoldede glas, der dækkes med et viskestykke og bindes til dagen efter.





Lakrids med chokolade og lakridspulver

Har I smagt de der lakridser med chokolade udenpå, der er så populære i øjeblikket? Jeg er nærmest afhængig af dem. Synes ganske enkelt, at det er verdens bedste slik!

Jeg har fundet dem i flere forskellige modeller; A Lakrids fra Johan Bülow er vildt gode, men ret store - og ret dyre! Så er der Pipar Perlur fra Irma. De er min favorit pt. Perlur er ca. halv størrelse af Bülows, men stadig med lakridspulver udenpå. De koster 25,- for en pakke på størrelse med Bülows, så de er altså til at betale.



Jeg har også prøvet at lave dem selv. Købte islandsk lakrids af god kvalitet i Føtex samt god, hvid chokolade og så lakridspulver.



Jeg er den heldige ejer af en chokoladesmelter, hvilket gør håndteringen af chokoladen meget nemmere. Bare put chokoladen i, tænd på smelteknappen og når chokoladen er smeltet skrues over på "hold varm" knappen. Simple as that ;-)


Her har jeg dyppet lakridserne i hvid chokolade. Husk at temperere chokoladen, så den stivner ved stuetemperatur - det gjorde min ikke, og så bliver de altså hurtigt klistrede. De suger lakridspulveret til sig og forbliver klistrede. Ikke så fedt.


Når lakridserne er kølet af, skal de rulles i lakridspulver. Jeg har her brugt Bülows, men der findes andre mærker også. Jeg har også prøvet salmiak, men den helt almindelige lakrids, er altså den bedste hvis du spørger mig.


Tadaa - det færdige resultat! Jeg har lavet med både hvid chokolade og med mørk, men på trods af, at jeg faktisk er allermest vild med rigtig god, mørk chokolade, så fungerer det meget bedre med hvid eller lys chokolade og lakrids sammen. Den mørke chokolade er ganske enkelt ikke sød nok.

Ud over at det selvfølgelig er en tilfredsstillelse at lave sit eget slik, så er der en anden åbenlys fordel; Det er MEGET billigere ;-)




10 januar, 2013

Old School vaniljekranse

Jeg har fundet verdens bedste opskrift på vaniljekranse. Søgte på nettet og faldt over en opskrift fra fra den gamle by i Århus - fra 1866!

De er sindsygt gode, smager af ristede mandler og selvfølgelig vanilje! De skal ikke laves på maskine, men derimod rulles, så de bliver altså noget tykkere og mere rustikke end de almindelige "moderne" vaniljekranse. Opskriften er fra Samvirke.

Vaniljekranse fra Samvirke.

09 januar, 2013

Så tilspørger jeg dig...

Lørdag den 25. august 2012 blev jeg gift med Kim - min kæreste gennem de sidste 9 år. Det foregik på Frederiksberg Rådhus, og var meget low key - på den hyggelige og afslappede måde!

Vi havde valgt at slå vores årlige kolonihavefest sammen med brylluppet, så det blev afslappet og helt uden taler, sange og andet bryllupsrelateret halløj - præcis, som vi helst ville have det. Jeg har været gift før - på den helt store klinge i kirke og med (meget stor) hvid brudekjole! Been there, done that altså... Kæresten elsker mig - men ikke bryllupper, så det passede bare at gøre det på den måde.

Selve vielsen holdt vi for os selv. Det var kun vores tre unger, der var med på rådhuset. Efterfølgende mødtes vi med vores gæster i kolonihaven, hvor der var disket op med mad, drikke og hygge!. Jeg havde valgt "brudekjole" fra Noa Noa, ligesom kæresten var i alternativt outfit fra Diesel. Det fungerede ret godt, synes vi selv ;-)


Invitationere lavede jeg selv. Jeg fandt noget lækker grafik på nettet, og klippe/klistrede så i et fotoprogram, så de til sidst kom til at se sådan her ud:



Brudebuketten havde jeg selv bundet. Jeg ville gerne have haft bonderoser, men de blomstrer ikke i august måned, så jeg fandt nogle smukke cremefarvede roser - 9 stk. - en for hvert år vi havde været sammen. Jeg klippede dem til og fjernede de fleste blade på nær et par stykker tæt på hovedet. Så puttede jeg lidt vådt køkkenrulle om stilkene og puttede buketten i en frysepose. Herefter viklede jeg noget helt almindeligt lagenlærred omkring buketten og sluttede af med at snøre sejlgarn om og binde en sløjfe. Resultatet blev ret fint.


Pga. vejret slog vi telte op i haven, så folk kunne spise i tørvejr. Da det var buffet, var der ikke tallerkner på bordene, men kun nogle store papirblomster, som jeg selv lavede efter en opskrift, jeg fandt på nettet. I "opskriften" står der amerikanske dimensioner på papirer, men du kan sagtens bruge A4 karton - det gjorde jeg, og de blev vildt flotte! Jeg købte kartonen hos Grafical.dk, som var billige og hurtige med leveringen.





Der var en del børn med til brylluppet, så jeg lavede en kurv fuld af slikposer, de kunne hygge sig med efter middagen. Cellofanposerne er fra Søstrene Grene, men om de har dem lige nu er et godt spørgsmål.



Min søde datter og niece ville gerne lave surprise bryllupskage til os, og det sagde vi selvfølgelig ja til - for igen, så ville vi gerne have noget lidt utraditionelt. Dét fik vi ;-) Verdens fedeste og mest velsmagende cupcake-bryllupskage. De smagte SÅ godt! og så var de både festlige og kolonihaveagtige på den helt rigtige måde.


Min søster, som ikke var klar over, at "bryllupskagen" var bestilt, kom med en kransekagetop af Empire State-agtige dimensioner. Den var både sjov, flot og havde et kikset brudepar - og så var den bagt efter min mors opskrift - MUMS!


Alt i alt blev vores bryllup præcis den fest, vi begge to gerne ville have. Og fordi vi/jeg lavede så mange ting selv, blev det også en fest, der var til at betale.